Terrorister kommer ikke til Valhall

By sunniva

Valkyrie

Rist eg vil og Mist
skal rekkje meg horn
Skjeggold og Skogul,
Hild og Trud,
Lokk og Hrfjotur,
Goll og Geirólul,
Randgrid og Rådgrid
og Reginleiv;
dei gjev einherjom øl.

(Grimnesmål 36)

Åsatrufellesskapet Bifrost registrerer at enkelte høyreekstreme terrorister har uttrykt et ønske og en forventning om at deres handlinger vil føre dem til Valhall etter døden.

I Christchurch New Zealand i mars 2019 drap Brenton Tarran 50 mennesker i to moskéer. Han streamet det hele på sin facebook-profil, hvor han skrev: "I will see you all in Valhalla!"

Lørdag 10.august 2019 angrep norske Philip Manshaus Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Heldigvis ble bare én person skadd i terrorangrepet mot moskeen. Manshaus hadde i sosiale medier uttrykt beundring for Tarran, kalt ham en martyr, og skrev på et nettforum: "Det har vært gøy. Valhall venter."

Valhall er et av mange steder den norrøne mytologien nevner som en endestopp etter døden for de som faller i strid, og kanskje den best kjente. Her holder Odins krigere einherjene til, som tilbringer hver dag i strid på valplassen, vekkes på magisk vis til live igjen, hvorpå det venter fest i Valhall, med kokt flesk fra grisen Særimne og mjød fra geita Heidrun, hver kveld, til Ragnarok. En krigers drøm for tusen år siden, og åpenbart attraktivt for mange også i dag.

Problemet er at det ikke er slik at alle som faller i strid kommer til Valhall. Det er bare de edleste, modigste, flinkeste og sterkeste krigerne som blir einherjer. Valkyrjene, kvinnelige skikkelser som rir over stridsplassen og observerer striden, velger ut de som er verdige å komme til Valhall.

Å drepe uskyldige, våpenløse og fredelige mennesker, unger og gamle, er ikke ærbart, hverken i dag eller i vikingtiden. En slik person er en niding, en som har brutt samfunnets regler for hva som er god skikk og bruk, en person uten ære. Et særlig nid er det å dra våpen mot mennesker i bønn på hellige steder. Dette kalles å krenke et ve, dvs. en helligdom. Bare de aller verste nidinger spiller uskyldig blod i en helligdom.

Nei, for terroristene Tarran og Manshaus er det nok ikke Valhall som venter. Disse nidingene vil ende opp i det aller verste etterlivet, det kalde, døde Nivlhel.

Tillegg: Det rapporteres nå at Manshaus før angrepet på moskeen drepte sin 17 år gamle stesøster som var adoptert fra Kina. Det plasserer ham i en helt egen underkategori av nidinger, nemlig brodermordere, og han kan se fram til et etterliv i Nåstrand på likstranda til elva Slids bredder.

(Bilde: "The Valkyrie" av AlexandraVBach, Deviantart)